Mari Ikonen

Yhdenvertaisuus on muutakin kuin lippuja

Yhdenvertaisuus on muutakin kuin lippuja

25/02/2021

Julkaistu Lapin Kansan nettisivuilla https://www.lapinkansa.fi/yhdenvertaisuus-muutakin-kuin-lippuja/3393525

Kohta julkaistaan taas vaalikoneet ja niissä toistuvana kysymyksenä on ’’kuntani pitäisi liputtaa Pride -viikolla’’. Tämä sama väite on pyörinyt vaalikoneissa vuosia ja onkin ollut lähes ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä kysymys. Pride -liputuksen tulisi kuitenkin olla vain vähimmäisvaatimus yhdenvertaisen kaupungin toimissa.

Meillä Rovaniemelläkin asuu monen ikäisiä, monia kaupungin palveluita käyttäviä tai kaupungilla työskenteleviä sateenkaarikansaan kuuluvia. Me olemme osa tätä kaupunkia ja myös meillä on oltava turvallista tehdä töitä ja olla asiakkaana. Tämä ei aina toteudu. Taukohuoneissa ja pukukopeissa, jotka toistavat perinteisiä miesnais -malleja, kaikuvat homottelut ja lomakkeissa joudut usein edelleen valitsemaan väärän sukupuolen. Kaupungin päätöksenteossakin näkyy ehkä tietämättömyys, ehkä vain suoranainen syrjintä, liputustahan Rovaniemellä ei haluta järjestää. Tätä ei kuitenkaan enää ratkaista pelkällä liputuksella, vaan yhdenvertaisuus, myös meidän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien, on oltava tärkeä osa kuntastrategiaa.

Yksi tärkeimmistä välineistä parantaa sateenkaarikansan yhdenvertaisuutta on koulutus. Meidän on koulutettava niin kaupungin henkilökuntaa, kuin myös kaupunginvaltuutettuja ja lautakuntien jäseniä. Tieto lisää ymmärrystä ja mahdollistaa meille jokaiselle kasvun. On myös luotava työkaluja puuttua syrjintään ja kiusaamiseen neuvolasta vanhuspalveluihin. Koulutuksen lisäksi toimien on näyttävä myös arjessa, muun muassa järjestämällä julkisiin tiloihin sukupuolittamattomia wc-, puku- ja pesutiloja ja näiden saatavuudesta myös viestitään. Sateenkaarinuorille mahdollistetaan turvallisia paikkoja kokoontua, esimerkiksi nuorisotiloilla. Nämä ratkaisut eivät ole kalliita, mutta niillä on iso merkitys.

Kaupunkimme moninaisuus voidaan tehdä näkyväksi liputuksella, mutta me emme halua tulla vain nähdyksi. Me haluamme tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Me haluamme olla aidosti osa tätä kaupunkia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Blogi

Blogi

Blogi

© 2021 Mari Ikonen