Mari Ikonen

Rovaniemestä ilmastokestävä kaupunki!

Rovaniemestä ilmastokestävä kaupunki!

11/05/2021

Rovaniemi elää matkailusta ja matkailu saa alkunsa meidän uskomattoman hienosta luonnosta. Luonto ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys tai tuote jota myydä, vaan se on osa meitä ja me osa sitä. Tällä hetkellä nykyinen talousjärjestelmä sortaa meidän ympäristöä, hävittää kaiken tieltään ja repii voiton puolustuskyvyttömän luonnon selkänahasta. Se vie mennessään alkuperäiskulttuureja arktiselta alueelta päiväntasaajalle ja vielä kauemmas. Ja sen ainoa vastavoima on tällä hetkellä me, me jotka pidetään ääntä, vaaditaan parempaa ja halutaan uudistusta.

Myös kuntavaaleissa on kyse tästä taistelusta. Rovaniemelläkin on tehtävä jatkossa pelkästään ilmastokestäviä päätöksiä, muun muassa näillä keinoilla:

⚖️ Ilmastovaikutusten arviointi tulee ottaa päätöksenteon ja talouden ytimeen.
Ilmastovaikutusten arviointia vahvistetaan osana kaikkea päätöksentekoa. Kuntien julkisia hankintoja tulee käyttää strategisena työkaluna ekologiselle rakenneuudistukselle. Ekologinen siirtymä toteutetaan reilun sekä progressiivisen kuntaverotuksen pohjalta.

💰 Hiilinegatiiviseen siirtymään on sitouduttava. Kunnissa tulee valmistella taloudellisen budjetinlisäksi sitova ilmastobudjetti. Ilmastobudjetti määrittää kuntien eri sektoreiden päästöjen enimmäismäärät ja toimenpiteet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

⚡Kunnissa toteutetaan energiapolitiikkaa kestävästi. Kunnallisissa energiayhtiöissä pitää luopua kivihiilen ja turpeen käytöstä vuoteen 2025 mennessä ja korvata energiantuotanto ensisijaisestipolttoon perustumattomilla ratkaisuilla.

🏘️ Elinkeinot ja asuminen ovat ympäristön kannalta kestäviä. Kunnat luovat ympäristöystävällisiätyöpaikkoja, sekä tukevat ekologista yrittämistä ja yhteiskäyttökulttuuriin kannustavia yrityksiä.
Kunnat tukevat ekologista ja kohtuuhintaista rakentamista sekä ehkäisevät alueellista segregaatiota.

🚌 Kuntien tulee pohjautua ekologiseen liikkumiseen. Tulevaisuuden kaupungeissa ympäristönkannalta kestävä valinta liikkua tulee olla itsestäänselvyys. Joukkoliikennettä kehitetään ja muutetaan maksuttomaksi, pyöräilyä vahvistetaan sekä esteettömyyttä parannetaan. Liikkumisen tulee olla nuorille ja opiskelijoille helppoa.

Sulla on päätäntävalta näissä vaaleissa. Käytä se viisaasti. Vaadi parempaa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Blogi

Blogi

Blogi

© 2021 Mari Ikonen